Auteursrechten

Auteursrechten

Wie zonder toestemming van Pieter van den Berg Fotografie foto’s gebruikt, maakt inbreuk op het auteursrecht van de fotograaf.

Inbreuk
Op alle foto’s rust auteursrecht. Er is sprake van een inbreuk op auteursrecht op het moment dat iemand zonder toestemming van Pieter van den Berg Fotografie gebruik maakt van een foto.

Of de inbreukmaker per ongeluk of expres inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht, maakt volgens veel rechters voor de verwijtbaarheid niet uit. Rechters vinden over het algemeen dat degene die een foto misbruikt, voorafgaand had moeten uitzoeken of het materiaal auteursrechtelijk beschermd is. Dit geldt zeker wanneer iemand handelt vanuit de uitoefening van zijn beroep of bedrijf. Een inbreuk op het auteursrecht wordt dus snel aangenomen.

Anonieme foto
Het is zo eenvoudig. U bent op zoek naar een foto over een bepaald onderwerp. U gaat naar Google, typt een zoekterm in en via ‘afbeeldingen’ komt u uit bij duizenden plaatjes en foto’s. U klikt verder, kiest er één waar geen naam bij of op staat uit en gebruikt deze vervolgens voor uw website. Mag dat?

Het antwoord is nee. Ook wanneer er geen naam bij een foto vermeld staat, mag u er niet van uitgaan dat de foto rechtenvrij is. Ik zou het zelfs om willen draaien: “Ga ervan uit dat geen enkele foto rechtenvrij is, tenzij het tegendeel blijkt.”

Schadevergoeding
Gebruikt u toch een foto zonder toestemming van Pieter van den Berg Fotografie dan kan dat een behoorlijk bedrag kosten. Bij wijze van schadevergoeding kan aanspraak gemaakt worden op schadevergoeding voor het zonder toestemming openbaar maken of verveelvoudigen. Ook kan Pieter van den Berg Fotografie schadevergoeding eisen voor het niet vermelden van de naam van de auteur of voor het verminken of aantasten van het werk. Zo kan de foto waarvan u dacht dat u hem gratis kon gebruiken opeens honderden of soms zelfs duizenden euro’s kosten.

Licentie
Hoe moet u het aanpakken als u toch gebruik wilt maken van een foto die u op internet heeft gevonden? Neem contact op met Pieter van den Berg Fotografie dat kan telefonisch 06 – 22242349 of via email info@luxfoto.nl

Controle
Wij voeren regelmatig een controle uit op misbruik van beeldmateriaal.